Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lepidla

Na obrázku vidíte téměř všechny lepidla a přípravky, které používám při stavbě modelu. Každé lepidlo je vhodné na něco jiného a má samozřejmě jiné vlastnosti. U vteřinových lepidel není co vymýšlet. Jejich aplikace včetně aktivátoru je jasná. Na překližku a další dřevěné materiály používám Pattex wood express. Je to rychleschnoucí varianta truhlářského lepidla, která se prodává pro truhláře pod názvem Ponal.

U tavné pistole si můžete všimnout, že místo klasického hrotu má vloženou hliníkovou trubičku, která je na konci zmáčknutá, aby vytvořila širokou úzkou štěrbinu. Tato úprava je vhodná např. pro lepení pantu kormidel.
Dlouho jsem používal i Purex, který má výbornou přilnavost a dobře vyplňuje různé mezery nebo otvory. Purex má však i některé vlastnosti, které mi úplně nevyhovují. Jednak v závislosti na teplotě celkem dost vypěňuje, takže si člověk musí vytvořit dobrý odhad, kolik ho nanést. Dalším problémem Purexu je to, že uvnitř objemu vypěněného Purexu je spoustu bublin, což je podle mého názoru na úkor pevnosti spoje. Další věcí, která se mi nelíbí, je to, že po vytvrdnutí je Purex opravdu tvrdý a velice špatně se brousí. Poslední problém je, že po nějaké době se Purex vydroluje. Obzvláště pokud je vystaven slunci.

Před nedávnem se mi ozval kamarád Pavel Hlávka z firmy Esotop, jestli prý nechci vyzkoušet nové lepidlo jako náhradu Purexu. Souhlasil jsem a vyzkoušel jsem PUR-ELASTIC a PU-RED EXPAND. Mé dosavadní zkušenosti s těmito lepidly jsou zatím velmi dobré. Nevypěnují tolik jako Purex, takže množství lepidla není tak kritické. V objemu vytvrdnutého lepidla nejsou téměř žádné bubliny a vytvrdnuté lepidlo se výrazně lépe brousí. Zatím jsem také nezaznamenal nějaké náznaky drolení lepidla. Další příjemná věc je i to, že lepidlo PUR-ELASTIC je bílé, takže spoje nejsou upatlané žlutohnědými fleky. Vezmu-li v úvahu, že cenově vychází tyto lepidla stejně jako Purex, zůstanu u těchto lepidel.

Milan

lepidla.jpg