Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stavba testovací La-7

Už delší dobu jsem přemýšlel, jak zmenšit váhu modelu, tak aby neutrpěla pevnost. Na testování jsem použil výžezy La-7 dělané ze starších šablon, původně pro kombatovou Lavočku.

Výřezy: pěnový polystyren, rozpětí 100 cm
Váha:  71g křídlo, trup jsem zapoměl zvážit
Serva:  HXT 900 v křidélkách a Hobbyking 15148B na výškovku
Motor:  Emax GT 2218/09
Baterie: ZIPPY Compact 2200mAh 3S 35C

la-7-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nabodované a dobroušené výřezy, pohled shora

la-7-3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nabodované a dobroušené výřezy, spodní pohled

la-7-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Takto vypadá rozebraný trup na jednotlivé komponenty

la-7-5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čelní Pohled do trupu

la-7-6.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Trup a křídla slepené Purexem, náběžné hrany, odtokovky a místa náchylná na poškození jsou zpevněna hnědou lepicí páskou šíře 6 cm. Ostatní plochy potažené jsou modelspanem, který byl přižehlený pomocí matného Polyurexu. Trup vpředu uvnitř zesílený balsovým prknem silným 2 mm. Křídla jsou vystužena smrkovým nosníkem 4 x8 mm.

Pouze orámování křídla jedním pruhem hnědé pásky dělalo 18 gramů na váze křídla. Po dolepení všech ploch páskou, se celková váha křídla dostala na 148 gramů. Po potažení modelspanem do matného Polyurexu se váha zvedla na 181 gramů, což znamená nárust 33 gramů. To je podstatně méně, než kdyby se celé křídlo potahovalo hnědou lepicí páskou. Serva jsou překryta plastovou destičkou z PSH o síle 0,8 mm

Tuhost povrchu zalakovaného Modelspanu je o něco menší než hnědé pásky, ale je stále postačující. Nahrazením hnědé pásky modelspanem se dle mého odhadu odhadem ušetřilo cca 75 -100g, což si myslím, že u modelu rozpětí 100 cm je slušné. Možná by šel modelspan vypustit úplně a ještě více pošetřit hnědou páskou, ale dle mého by se velmi zvedla náchylnost modelu k povrchovému poškození.

Protože se jedná o testovací stavbu, neřešil jsem detaily modelu. Nátěr dostane časem. Při stavbě jsem vzpomínal na pohodovou stavbu z extrudovaného polystyrenu, který je tvrdší a tolik se nekroutí. Tento je však lehčí a levnější. A