Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kamufláže

Historie kamufláží a maskovacích nátěrů je určitě stejně stará jako sama historie lidstva, protože je využívali nejen válečníci, ale i lovci. A jak se rozvíjela technika, tak se rozvíjely i kamufláže.

V současné době se většina kamufláží se skládá z nepravidelných ploch různých barev, jejichž účelem je opticky skrýt chráněný objekt a rozostřit jeho obrysy vůči pozadí, což sníží pravděpodobnost optického zjištění daného objektu.

Většina vojenských letadel připravených do boje je opatřena nátěrem, za účelem znesnadnit objevení. Za druhé světové války byla proto letadla pro denní použití na spodních plochách natřena světlým odstínem modré a na horních plochách odstínem barvy podle toho nad jak zbarvenou plochou povětšinou létalo. Pro Afriku se používaly odstíny pískových barev až do hnědé, pro evropská bojiště se používaly odstíny hnědé, zelené a šedé. V zimě byla letadla na horních plochách natírána bílou barvou. Pro námořní letadla se používaly odstíny od modré do šedé, na začátku války Japonci natíraly odstínem slonové kosti.

Pro modeláře stavějící vojenský model je často výběr kamufláže velkým dilema, protože velmi zatraktivňuje model, ale zároveň částečně snižuje jeho viditelnost.

 

Odkazy na stránky, kde je možné nalézt inspiraci:

mig3.sovietwarplanes.com

wp.scn.ru

www.rc-network.de